Világháborús katonai emlékek az olasz fronton


2010 nyarán kerestem fel első alkalommal az Isonzó völgyében lévő első világháborús katonatemetőket. Utam ötlete egy újságcikk nyomán született. A Magyar Nemzet egyik hétvégi mellékletében olvastam egy írást a székesfehérvári székhelyű Krajczáros Alapítványról, mely a Nagy Háború temetőinek megmentéséért próbál tenni valamit. Felvettem velük a kapcsolatot, és egy nagyon tanulságos kiadványt kaptam tőlük "Karszti köveken járva" címmel. A füzetben leírtak és a közölt képek nem hagytak nyugodni. Végül autóba ültem.
Nem bántam meg.
Nehéz az átélt élményekre megfelelő szavakat találni. Talán a 'megérintett' kifejezés a legpontosabb. Szavakba önthetetlen az érzés, amikor ismerős nevével találkozik az ember az emlékművön, kereszten...

Azóta már többször jártam arra, egyedül vagy másokat is elvíve magammal...

2014 nyarán a Pieave térségébe is ellátogattam. Itt más jellegűek a temetők. A két világháború között megszűntették a sok kis temetőt, és egy nagyot hoztak létre a Monte Grappa csúcsán. (Ugyanezt elkezdték az Isonzó mentén is, de csak az olasz katonák maradványainak összegyűjtéséig jutottak el.) Ugyanígy a tiroli fronton is csak egy nagy temetőre bukkantam.
Ezt megelőzően 2013-ban Karintiában az osztrák-olasz határon bukkantam olyan temetőkre, és emlékekre, amik zömét nem említik az útikönyvek, és több-kevesebb magyar vonatkozása van.
Szép lassan nőtt a fényképek és a felkeresett helyek száma, és sokszor szembesültem azzal, hogy a helyszínek megtalálása sok esetben komoly nehézséget okozott, a leírások ellenére is, ezért rögzítettem az emlékek, temetők GPS koordinátáit. Az alábbiakban ezt az összeállítás látható, az ott készített képek linkjeivel együtt, hogy ezzel segítsek másokat, akik útja erre visz. A felsorolást végül tájegységek szerint tagoltam, a jobb átláthatóság érdekében.
A koordináták temetők esetén a bejárat adatait tartalmazzák.
Az évek során rá kellett döbbennem, hogy a rendelkezésre álló könyvekben és térképeken nem szerepel az összes temető, így akarva, nem akarva ez jelenleg a legteljesebb ilyen gyűjtemény. De tudom, hogy ez sem teljes, ezért bármilyen kiegészítést szívesen veszek! (elérhetőségem: dendrohp kukac gmail pont com)
A temetők esetében teljességre törekedtem, míg az egyéb emlékek felsorolása válogatás-szerű és a felkeresett temetők közelében lévő fontosabb, vagy kevésbé ismert emlékeket mutatják be. Idővel térben is igyekeztem, igyekszem tágítani a kutatást, és a legalább hírből ismert Isonzó és Doberdó vidékétől távolabb eső helyszíneket is felkerestem, és dokumentáltam.

emlékek az Isonzó mentén

emlékek Doberdón

emlékek a Komeni-fennsíkon

emlékek az Isonzó és a Piave közötti területen

emlékek a Dolomitok térségében

emlékek a Monte Pasubio-n

emlékek a dél-tiroli fronton

emlékek a Karintiában


emlékek Asinara szigetén

az általam jól használni tudott könyvek és kiadványok

az általam jól használni tudott (részlet)térképek

olyan adatbázisok, amelyek segíthetnek az embernek a kutatásban:
az első világháborúhoz kapcsolódó adatbáziosok

az első világháborúban szolgáló magyar alakulatok információs portálja
az első világháborúban egyes magas kitüntetést kapottak portálja
a bécsi Kriegsarchiev adatbázia

hadisír-nyilvántartó